Koeltechniek

Professionele koelapparatuur

Koeltechniek speelt een grote rol in de keuken, bedrijfsrestaurant of winkel. Erg belangrijk is dat het voedsel altijd op de juiste temperatuur bewaard wordt en daarom heeft Nobel een aantal merken voor u geselecteerd die aan de belangrijke koelvoorwaarden voldoen!
Of je nu een koelwerkbank, koel-vriescel, opzetsaladette, blastchiller, hoge koel -of vrieskast, wandkoeling, presentatiekoeling, ijsblokjesmachine, ijsvitrine of winkelvitrine nodig hebt, u kunt het allemaal vinden binnen het assortiment van Nobel. Goede producten tegen een aangename prijs! Wij laten u niet in de kou zitten!

GESCHIEDENIS VAN DE KOELTECHNIEK

Al ruim 3000 jaar geleden werd er gebruik gemaakt van natuurlijke ijsblokken om bederfelijke voedingsmiddelen langer te bewaren. De Chinezen haalde ijsblokken uit de bergen en rivieren en isoleerde deze met stro of aarde, zodat de voedingsmiddelen tot diep in de zomer bewaard konden worden. Op deze manier hadden zij hun eigen koeling gemaakt.

De eerste installatie voor het kunstmatig produceren van ijs verscheen rond 1860. In 1880 werd in de VS de eerste ammoniakcompressor en geïsoleerde cel in gebruik genomen. Vanaf de 20e eeuw werd elektriciteit steeds belangrijker in de samenleving en het werd dan ook als krachtbron voor vele koelinstallaties ingezet.

INTRODUCTIE VAN DE KOELKAST

Met de komst van de koelkast aan het begin van de twintigste eeuw was er een belangrijke mijlpaal bereikt in de conservering van voedingsmiddelen. De eerste mechanisch gekoelde koelkasten werden geïntroduceerd. Deze werden gekoeld met behulp van natuurlijke koudemiddelen zoals zwaveldioxide, koolstofdioxide of ammoniak. Nog tot in de jaren 30 was er hevige concurrentie tussen de ijskast en de mechanisch gekoelde koelkast. Vanaf de jaren 30 werden er chemische koudemiddelen ontwikkeld, echter verdwenen deze al snel, omdat duidelijk werd dat het schadelijke gevolgen had voor het milieu. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de ontwikkeling van de koelcompressoren definitief vaste grond onder de voeten.

MODERNE KOELTECHNIEK

Koelkasten en vriezers begonnen langzamerhand een onmisbare functie in het professioneel gebruik te krijgen. Tegenwoordig worden ze als een standaarduitrusting van de professionele keuken gezien. Bijna alle horecakeukens, bedrijfrestaurants of winkels zijn voorzien van gekoelde apparatuur, van koelwerkbanken, vrieskasten, opzetsaladettes, koelcel vriescel, wandkoeling tot gekoeld presentatiemeubel, men kan niet meer zonder.

De huidige koelinstallaties zijn uitgerust met koelcelmotoren en sandwichpanelen met een kern van PIR die een sterk isolerende werking hebben. Hoe dikker deze kern van PIR, hoe hoger de isolatiewaarde. En hoe hoger de isolatiewaarde, hoe minder de koelcelmotor hoeft te werken om de koelcel goed op temperatuur te houden De huidige koelcelmotoren koelen door middel van een splitkoelsysteem. Een vloeistof wordt verneveld en hieruit wordt warmte onttrokken. De koele lucht die hieruit ontstaat wordt vervolgens de koelcel ingeblazen. De schadelijke CFK’s die vroeger werden gebruikt, zijn inmiddels vervangen door minder schadelijke chemische stoffen.

Van het kleinste koelkastje tot aan de grootste koel/vriesinstallaties, Nobel heeft altijd een oplossing, dit in samenwerking met de beste bedrijven op dit gebied!